ДИРЕКТНО УБРИЗГАВАЊЕ ГОРИВА

/////ДИРЕКТНО УБРИЗГАВАЊЕ ГОРИВА

ДИРЕКТНО УБРИЗГАВАЊЕ ГОРИВА

Фредерик Вилијам Ланчестер је почео да ради у Форwард Гас Енгине Цомпанy у Бирмингену у Енглеској 1889. године. Он је изнео чињенице шта је све било могуће у најранијим експериментима са директним убризгавањем.
Све до другог светског рата директно увризгавање постојело је само за дизел моторе. Током рата немачки инжињери су покушавали да примене начин директног убризгавања на авионске меторе, чиме би се решио проблем исправног функционисања карбуратора на екстремним г вредностима, оријентацији у простору и ниским температурама. Може се слободено рећи да је систем директног убризгавања практично заживео на моторима Даимлер-Бентз ДБ 603 и БМW 801.

1

Даимлер-Бентз ДБ 603Л

Један од првих комерцијалних бензинских система са директним убризгавањем је механички систем који је развио Бош (Босцх) и представио га 1955. године у моделу Мерцедес-Бенз 300СЛ. Шевролет је 1957. године представио опцију механичког директног убризгавања који је направио Генерал Моторс -одељење Рочестер производа за свој 283 В8 мотор.

Рочестер 283 В8

Рочестер 283 В8

 

Мерцедес-Бентy 300СЛ

Мерцедес-Бентy 300СЛ

 

 

 

 

 

 

Шездесетих година остали механички системи директног убризгавања као што је Хилборн користили су повремено модификоване америчке В8 моторе у различитим тркачким варијацијама.
Ови системи нису били погодни за свакодневну уличну употребу, нису опремљени за мерење малих брзина или чак стартовање мотора.
Један од првих система електронског директног убризгавања је био Електропројект кога је развила Бендикс Корпорација. АМЦ је 1957 године нудила специјално издање Рамблер Ребел са 288 коњских снага (5,4 л) мотором кога је опремио Електропројектор. Патенти Електропројектора су касније продани Бошу.

4
Директно убризгавање горива је начин мерења горива у мотору са унутрашњим сагоревањем.
У модерној аутомобилској примени мерење горива је једно од неколико функција које се изводе у „моторном управљачком систему“.
Систем директног убризгавања је дизајниран и посебно подешен за типове горива као што су: бензин, аутогас (плин тј. пропан), етанол, метанол, метан, водоник или дизел. Са појавом електронског директног убризгавања опрема за дизел и бензинске моторе постала је слична.
Примарна функцијонална разлика између карбуратора и директног убризгавања је да директно убризгавање распршује гориво преко пумпе са високим притиском кроз бризгаљку, док се карбуратор ослања на вакум убризгавање ваздуха и додавањем горива кроз ваздух.

ДИРЕКТНО УБРИЗГАВАЊЕ

5

 

Тајна економичности лежи у способности формирања слојевитог пуњења у трнуцима када се од мотора не захтева максимум. На тај начин, бензинци имитирају начин рада дизелаша и приметно смањују потрошњу. У моменту када се од њих захтева развој пуне снаге они су способни да се врате на свој терен и возачу пруже максимум. За припрему смеше бензина и ваздуха умест карбуратора користи се и систем за убризгавање бензина у усисну грану, и то на усисне вентиле сваког цилиндра. Овакав начин припреме смеше има низ предности: већу снагу, бољи и економичнији рад мотора у свим режимима рада, мање опасних компонената у издувним гасовима и друго.
У новије време развијен је  и користи се читав низ ових уређаја, односно система код којих се подешавање у току рада обавља механички или помоћу електронике.
Фирма Босцх је развила системе
•    К-џетроник
•    КЕ-џетроник

К-џетроник -Код овог система ваздух који се усисава пролази кроз мерач усисне количине ваздуха, а затим преко лептира и усисне гране до цилиндра. Са друге стране, пумпа са електичним погоном усисава бензин из резервоара и под притиском (од око 4,8 бара) шаље кроз акумулатор притиска и фини пречистач до расподељивача.
У расподељивачу се налази регулатор притиска који одржава притисак у систему константним обезбеђујући да се вишак бензина враћа у резервоар. Бензин из расподељивача (под притиском од 3,3 бара) долази до бризгаљке које непрекидно убризгавају гориво у усисне вентиле сваког цилиндра. Међутим, проток кроз бризгаљке није константан, него зависи од количине усисног ваздуха, јер протоком у расподељивачу управља сигнал мерача количине ваздуха: што је количина усисног ваздуха већа  – већа је и количина бензина која се убризгава и обратно. Како је већ речено: када је мотор хладан потребна је богатија смеша, а са загрвањем мотора смеша трба да постаје сиромашнија. За ово служи температурски регулатор који по покретању мотора постепено повећава управљачки притисак чиме се постепено смањује богатство смеше. У овај регулатор укључен је и обогаћивач смеше при пуном оптерећењу. Када је мотор хладан постоје већи отпори трења, па док се мотор не греје, при раду на празном ходу, требало би повећавати количину смеше. Ово обезбеђује додатни шибер за ваздух који се налази у цеви паралелно постављеној са цеви у којој је лептир , чиме се „премошћује” лептир. Код хладног мотора шибер је отворен, а са загрвањем постепено се затвара.
За покртање хладног мотора у овом систему постоји додатни вентил -бризгач у главној усисној грани. То је електромагнетни вентил којим управља термовременски прекидач, који мери температуру расхладне течности и чим се мотор загреје прекида коло струје, услед чега вентил престаје да убризгава додатну количину горива. Систем се активира контакт-кључем и помоћу релеја. По престанку рада мотора прекида се довод струје до електро мотора пумпе за гориво. Код овог система постоје два вијка за подешавање: вијак за подешавање броја обртаја на празном ходу и вијак у регулатору мешавине за подешавање мешавине при нормалном раду мотора.

6
КЕ-џетроник-Овај  систем је настао даљим развијањем система к-џетроник и то на тај начин што су му додати сензори и други електронски уређаји, чиме је постигнут оптималан рад мотора . У односу на к-џетроник овај систем поред приказаних има још и следеће уређаје:
•    Прекидач
•    Положај лептира
•    Потенциометар у регулатору смеше
•    Мерач температуре мотора
•    Електрохидраулични регулатор притиска
•    Ламбда-сонду
•    Електронски управљачки уређај
•    Управљачки релеј
Сигнали од свих назначених сензора и сигнал броја обртаја долазе у електронски управљачки уређај где се обрађују, а на основу тако утврђеног тренутног режима рада мотора, управљачки систем се води до електрохидрауличног управљачког уређаја који додатно мења количину горива које се убризгава и то променом притиска у систему за напајање бензином.

7

ЛАМБДА-СОНДА се поставља у издувну грану и шаље сигнал о трнутном односу бензина и ваздуха у мешавини која се усисава. Ламбда-сонда омогућује да се увођењем катализатор у издувни систем смањи количина штетних (отровних) компонената у издувним гасовима (угљен-моноксид, несагорели угљоводоници и оксиди азота)

8

Мотори са директним убризгавањем често производе више снаге него исти мотори са карбуратором. Директно убризгавање горива значи само по себи неопходно повећање потенцијалног максимума мотора излазне снаге. Потребан је повећан доток ваздуха да сагори више горива да би створио више топлоте, и да би то створило већу излазну снагу. Директно убризгавање нуди хомогенију мешавину ваздух/гориво у циљу боље атомизације горива које улази у цилиндар.
Иако сам по себи доноси битне предности над моторима конвенционалне градње, нов концепт поседује и огроман потенцијал повећања специфичне снаге, те додатног смањења потрошње.
Наиме, директно убризгавање умањује проблем који класичне ото -моторе удаљује од прехрањивања. Пошто се код мотора са директним убризгавањем при парцијалним оптерећењима сабија само ваздух, нема опасности од детонација која ствара главобољу конструкторима класичних бензинских мотора. Врата широке примене прехрањивања су овим отворена и избор типа пуњача се поставио као прво питање које чека на одговор  –  да ли применити механички или турбински пуњач?

Идеја директног убризгавања је стара преко сто година. Али, тек са појавом електронске контроле и рачунарског управљања овај систем је доживео своју широку примену на аутомобилима. Уштеда горива, смањење емисије штетних гасова, смањење хабања делова мотора и њихова мање температурна оптерећеност уз повећање снаге за исту запремину мотора, мирнији, сугурнији рад и боља контрола, ставља систем директног убризгавања горива као императив будућег пројектовања мотора.

Извори: http://еn.wikipedia.оrg/wiki/fuel_injection
www.besplatniseminarskiradovi.com

Share Button
2020-01-05T19:17:52+01:00